Cyprus news

Live: Προσπάθεια ΗΕ για συμφωνία επί του πλαισίου Γκουτέρες

Written by Marios Antoniou

[ad_1]

Με την εκ νέου εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ η Διάσκεψη για την Κύπρο, 9η ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

 


Δείτε όλα οσα εγιναν χθες,  εδωΗ πρόταση Αναστασιάδη

Χθες βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε προφορικά συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όπως είπε είχε στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου. Σήμερα το μεσημέρι κατά την συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ κατέθεσε την πρόταση του και γραπτός. 

 Η πρόταση αφορά μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να τη συζητήσει με προϋποθέσεις ότι θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο. Περιλαμβάνονται επίσης ζητήματα που άπτονται του περιουσιακού, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση και της συμμετοχής των Τ.κ στη λήψη αποφάσεων. Στις προτάσεις Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και το θέμα της πολυεθνικής δύναμης, με πρόνοια συμμετοχής Τούρκων αστυνομικών. Ο ΠτΔ, φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει πως οι συγκεκριμένες προτάσεις θα ισχύσουν εάν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, ρήτρα χρονοδιαγράμματος πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, επιστροφή της Μόρφου και άλλων σημαντικών περιοχών. Συνεχής ενημέρωση16.26 

Η Ευρωβουλή καλεί την Τουρκία «να επιδείξει ενεργό στήριξη για ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» επαναλαμβάνοντας την έκκληση της για απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.


Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν την υποστήριξή τους σε «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία». Επίσης ζητούν τη μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 97 αποχές. Το ΕΚ σκοπεύει να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Άγκυρα το φθινόπωρο με στόχο την ανανέωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.16.16 Τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ 

Η συνομιλία του ΠτΔ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κράτησε 20 λεπτά. Ο Πενς μετέφερε την στήριξη των ΗΠΑ προς τις προσπάθειες της Κυπριακής πλευράς. Ενώ Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τις προτάσεις που έκανε και του ζήτησε όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογο του για το Κυπριακό κατά την συνάντηση τους στους G20.

Untitledki
16.09
Η πρόταση του προέδρου κατατέθηκε και γραπτός το μεσημέρι στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα

Γραπτή πρόταση υπέβαλε στον γενικό γραμματέα και ο Νίκος Κοτζιάς. Ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για κατάθεση πρότασης από την άλλη πλευρά.
15.59 
 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και με εκπροσώπους της ΕΕ με την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας.


 Η νέα συνάντηση με συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών   θα πραγματοποιηθεί από τις 19.30 – 21.00. Ακολούθως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον ΠτΔ και τον Μουσταφά Ακιντζί. Με το πέρας όλων των συναντήσεων θα ακολουθήσει δείπνο. 

14.55
Χωρίς δηλώσεις αναχώρησε λίγο μετά τις 14.30  ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το συνεδριακό κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί η συνάντηση όλων των μερών για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 


Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ολοκλήρωσε και την τελευταία διμερή συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αναχώρησε για το γεύμα εργασίας.


Αυτή την ώρα πραγματοποιείται το γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθονται ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι αντιπροσωπείες.


 14.15 Ήταν δημιουργική η συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ο ΠτΔ. Ερωτηθείς εάν υπήρξε διαφοροποίηση απάντησε: Μεχρι απόψε θα διαφανεί.

-Ακούσατε κάποια αντιπρόταση;


-Όχι ο ΓΓ θέλει μόνο να ακούσει.


Ο Μουσταφα Ακιντζι δήλωσε πως άρχισαν να δουλεύουν και θα συνεχίσουν. Θα είναι μια μακρά μέρα και μια μακρά νύχτα, είπε χαρακτηριστικά.Συζητάμε μόνο κατάργηση Συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων, λέει ο Κοτζιάς 
Η Αθήνα συζητά μόνο την κατάργηση των Συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων, ανέφερε το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δείχνει κατανόηση.


 


Σε δηλώσεις του, αναχωρώντας από τον χώρο της συνάντησης, για το γεύμα εργασίας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ξεκίνησαν τις συζητήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Μας υπέβαλε σειρά από ερωτήματα, του απαντήσαμε. Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών για τη Συμμαχίες και για τις Εγγυήσεις», πρόσθεσε.


 


«Νομίζω ότι δείχνει κατανόηση ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος – έννοια που την έχει υιοθετήσει και ο ίδιος – να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους ή τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους», συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.


 


Σε ερώτηση αν διαφάνηκαν κάποια διαφορετικά μηνύματα μετά την πρόταση Αναστασιάδη, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «τώρα θα συζητήσει ο Γενικός Γραμματέας με την Τουρκία».


 


Υπομονή συνέστησε ο Τούρκος ΥΠΕ, μιλώντας μετά από την συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Ερωτηθείς έαν θα δώσουν προτάσεις απάντησε: Υπομονή υπομονή συνεχίζουμε τη δουλεια.Στόχος, είπε, είναι να εντοπιστούν τα στοιχεία για μια στρατηγικη συμφωνία και ακολούθως μεταφορά των συζητήσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο.13.40 Αυτό που προσπαθούν τα ΗΕ είναι να υπάρξει μια στρατηγική συμφωνία στο πλαίσιο όπως το έθεσε ο κ. Γκουτέρες,  κάτι που ο ιδιος το χαρακτηριζει σύνοψη. Αν επιτευχθεί συμφωνια επί των ζωτικών ζητημάτων που αφορούν, θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αποχώρησης στρατευμάτων, την εκ περιτροπής προεδρίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής ακομα και το θέμα των 4 ελευθεριών που ζητά η Τουρκια για τους πολίτες της όπως και το περιουσιακο, θα πορουσε να μεινει ως προικα αυτης της διαδικασιας των 9 ημερών στο Κραν Μοντάνα, για να υπάρξει συνέχεια και επικέντρωση στις λεπτομέρειες που θα μεινουν πίσω. 12.40 Ούτε μισή ώρα δεν κράτησε η συζήτηση, με  την Διάσκεψη να ολοκληρώνεται χωρίς προφανώς να διαξαχθεί διαπραγμάτευση επί της ουσίας, ούτε επί της πρότασης του ΠτΔ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, προχωρεί με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ενδεχομένως για να βάλει τα πράγματα σε μια θετική πορεία. 


Στην ουσία δεν υπήρξε κατάθεση θέσεων από την κυπριακή αποστολή με τη μόνη θέση που παραμένει στο τραπεζι να είναι αυτή του ΠτΔ, την οποία επεξήγησε στον ΓΓ. Ο κ. Γκουτέρες εοανέλαβε όσα είπε και την περασμένη φορά, ότι δεν διεκδιεκεί οποιοδήποτε ρόλο και πως θεωρεί αν υπάρξει συμφωνία στα σημεία που ο ίδιος θεώρησε σημαντικά και ενέταξε στην σύνοψή του την περασμένη βδομάδα, τότε η πρόοδος θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλα ζητήματα. Οπως είπε θα συναντηθεί διμερώς με όλες τις πλευρές, κάτι που κάνει ήδη. 

Στις 13.15 (14.15 ώρα Κύπρου) ο ΓΓ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Στις 15:30 (16.30 ώρα Κύπρου) μέχρι τις 18.15 (19.15 ώρα Κύπρου) θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας.Στις 20.00 (21.00 ώρα Κύπρου) και για μισή ώρα ο ΓΓ θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Σήμερα είναι η ημέρα αποφάσεων, δήλωσε ο Ακιντζί το πρωί 


 

«Σήμερα είναι εκείνη η ημέρα. Σήμερα είναι η ημέρα αποφάσεων». Θα ήθελα να απευθυνθώ σε σας την πιο σημαντική ημέρα, μια ζωτική ημέρα για το μέλλον της Κύπρου με την έλευση του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που προσερχόμενος το πρωί στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για την Διάσκεψη για την Κύπρο, συνομίλησε με τους υποστηρικτές της πλατφόρμας Unitecyprusnow, οι οποίοι συγκεντρώνονται κάθε μέρα έξω από το χώρο των διαπραγματεύσεων.


 


Ο κ. Ακιντζί είπε ότι με τον πιο παραγωγικό τρόπο σήμερα θα κάνουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ό,τι περνά από το χέρι τους για να υπάρξει μια θετική επίδραση για τη μοίρα των επόμενων γενεών της Κύπρου «και θέλω να το πιστέψετε. Θα επιδείξουμε ζήλο για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα χωρίς να πνιγόμαστε στις λεπτομέρειες και επικεντρώνομενοι στη μεγάλη εικόνα. Σε τέτοιες διαδικασίες το πιο σημαντικό είναι οι πλευρές να βοηθούν η μια την άλλη».


 


Ο ίδιος, είπε, δεν έχει πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες σε καμιά πλευρά, δεν είναι στόχος ούτε πρόθεσή του. Εάν όλες οι πλευρές βοηθούσαν η μια την άλλη και επικεντρωθούν στη μεγάλη εικόνα μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος, πρόσθεσε λέγοντας ότι δεν θέλει να δώσει μεγάλες ελπίδες, αλλά ούτε και θέλει να είναι απαισιόδοξος. «Υπάρχει μια σημαντική προσπάθεια για να παραχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα με καλή πρόθεση. Με την έλευση εδώ του ΓΓ».


 


Επανέλαβε τη θέση του ότι υπερασπίστηκε την πρόταση για πακέτο και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές εντός αυτού του πακέτου να βρουν στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν τις κοινότητές τους και να φύγουν από δω όλοι με ένα θετικό αποτέλεσμα.


 


Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την πρόταση Αναστασιάδη μετά που την αξιολόγησε η τ/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί απέφυγε να απαντήσει.12.10  Σε εξέλιξη στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες η 8η ημέρα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

 


Πρώτος στο χώρο όπου διεξάγεται η Διάσκεψη έφτασε ο κατοχικος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, γύρω στις 11.50 ώρα Κύπρου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.


 


Ακολούθως προσήλθαν στον χώρο ο κ. Γκουτέρες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν
οι οποίοι, επίσης, δεν προέβηκαν σε δηλώσεις.

 


Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν η μόνη που έκανε δηλώσεις κατά την άφιξη, λέγοντας πως η ΕΕ είναι παρούσα για να υποστηρίξει πλήρως τη διαδικασία.


 


Ανέφερε επίσης ότι έφτασε στο ελβετικό θέρετρο για να στηρίξει το έργο του ΟΗΕ, του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Συμβούλου του. «Είδα ότι υπάρχει πολιτική θέληση», ανέφερε η κ. Μογκερίνι, ενώ ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν είναι αισιόδοξη, απάντησε «είμαι πάντοτε αισιόδοξη».


 

Συμβολικό ήταν πάντως το δώρο του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος πριν την έναρξη, χάρισε στους συμμετέχοντες, στυλό.12:00 Στον χώρο της διάσκεψης ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και οι υπολοιποι αξιωματούχοι.11.55 Εντονη διαφωνία με τους χειρισμους του προέδρου  Αναστασιάδη και την αποδοχή εκ μέρους του των τουρκικών απαιτήσεων σε εκκρεμούντα ζητήματα των εσωτερικών πτυχών εξεφρασαν με κοινή τους επιστολή στο Εθνικό Συμβούλιο, οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων.

Την ίδια ώρα για προσπάθεια παραπληροφόρησης από συγκεκριμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου καταγγέλει η Συμμαχια Πολιτών η οποία ξεκαθαρίζει:


1- Ο κ. Αναστασιαδης ούτε ζήτησε ούτε χρειάζεται εν λευκώ εξουσιοδότηση από το Εθνικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς ή τις προτάσεις που καταθέτει. Το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό σώμα.

2- Το Εθνικό Συμβούλιο δεν συμμετείχε στη σύνταξη των προτάσεων ούτε και έχει τα σχετικά έγγραφα στη διάθεση του.

3-Ο κ. Λιλλήκας διατηρώντας τις διαφωνίες του με συγκλήσεις και την πολιτική του κ. Αναστασιάδη, εν μέσω διαπραγματεύσεων επέλεξε, όσες φορές ζητήθηκε η άποψη του Εθνικού Συμβουλίου, να συμπεριφερθεί σοβαρά και υπεύθυνα καταθέτοντας εισηγήσεις που στόχο είχαν να βελτιώσουν τις προτάσεις του κ. Αναστασιάδη ή να περιορίσουν τις οποίες αρνητικές συνέπειες ή να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Αυτή είναι η αλήθεια και οτιδήποτε άλλο μεταφέρουν διάφοροι είναι παραπληροφόρηση που αποσκοπεί σε μικροκομματικές σκοπιμότητες ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες για την πατρίδα μας εξελίξεις.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, καταληγει η ανακοινωση, όταν λήξει η Διάσκεψη θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για όλα.

 11.50: Αισιόδοξη δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη στο χώρο της διάσκεψης, τονίζοντας πως η ΕΕ βρίσκεται εκεί για να στηρίξει την διαδικασία και πως υπάρχει ελπίδα αφού  υπάρχει η θέληση και η πολιτική βούληση.11.05 Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χθεσινή συζήτηση στη Διάσκεψη αλλά και ενόψει της σημερινής ημέρας συζητήσεων και επαφών στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στις 12.30 (13.30 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Κραν Μοντάνα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η κ Μογκερίνι είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς ενώ αντίστοιχη συνομιλία θα έχει σε αυτή την περίπτωση και ο κατοχικος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Πενς είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με την κα. Μογκερίνι.

Να σημειωθεί ότι από το Κραν Μοντάνα αναχώρησαν χθες λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Σήμερα έφθασε στο Κραν Μοντάνα η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει τίποτα στην πρόταση της ε/κ πλευράς

Γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η πρόταση της Ε/κ πλευράς είναι καινούρια αλλά δεν υπάρχει τίποτα σε αυτή αν την διαβάσει κανείς, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβουσογλου λέγοντας πως δεν είναι σοβαρή συμπεριφορά να διαρρέει στον Τύπο πριν δοθεί στις πλευρές. Όπως είπε ‘υπάρχει λίγο παιχνίδι με την κερκίδα’.

Πάντως είπε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη και πως ενημερώθηκε εν συντομία λόγω της διαρροής στονΤύπο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Ο κ. Τσαβούσογλου καθυστέρησε να βγει από το συνεδριακό όπου γίνεται η Διάσκεψη και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως προέκυψε και από το πρώτο ερώτημα στα αγγλικά που δέχθηκε εξερχόμενος, Από την πρώτη μέρα που έφτασε στο Κραν Μοντάνα συναντάται με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, λέγοντας πως δεν ήταν μια επίσημη συνάντηση. “Ο Αναστασιάδης είναι φίλος μου ξέρετε. Τον γνωρίζω από το 2004 και από την μέρα που ήρθαμε εδώ τον συνάντησα μερικές φορές”, ανέφερε προσθέτοντας ότι και σήμερα μετά τη Διάσκεψη συζήτησαν ανεπίσημα κάποια πράγματα σαν δύο φίλοι, καθώς και την παρούσα κατάσταση. “Δεν είναι επίσημη διαβούλευση. Υπάρχει το τραπέζι ένα και το τραπέζι δύο και συζητούμε επίσημα αλλά μεταξύ φίλων μπορούμε να μιλούμε και ανεπίσημα”, είπε. Στα τουρκικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι από το πρωί είχε διμερείς συναντήσεις ενώ έγινε και σύσκεψη της τεχνικής επιτροπής για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης. Όπως είπε, έγινε και σύσκεψη της αντιπροσωπείας του καθώς και συνάντηση με τον Βρετανό Υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗ, Έσπεν Μπαρ Έιντε. Ανέφερε ότι συνάντηση έγινε και με τον Μουσταφά Ακιντζί και απόψε έγινε η τελευταία σύσκεψη.

Αύριο, συνέχισε, έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ. “Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος”. Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έκανε κάποια ανοίγματα και είπαν τί μπορούν να κάνουν υπό ποιες συνθήκες. “Αλλά ως πακέτο θα τα αξιολογήσουμε αυτά με τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι το βράδυ και πλέον θα ξεκαθαρίσει επίσημα αν θα γίνει ή δεν θα γίνει. Δεν χρειάζεται να χάνουμε και περισσότερο χρόνο. Αύριο δηλαδή θα γνωρίζουμε επισήμως πολύ καλύτερα”, ανέφερε.Σε ερώτηση εάν θα φέρουν νέα πρόταση, ο Τούρκος Υπουργός είπε: “Εμείς πάντα ερχόμασταν με καινούριες προτάσεις. Άλλωστε εμείς πάντοτε έχουμε προτάσεις”.

Ερωτηθείς για την πρόταση της ε/κ πλευράς είπε ότι δεν την έχουν δει αλλά το ότι πριν την δουν την πήρε το Τύπος δεν ήταν μια ειλικρινής συμπεριφορά. “Δηλαδή βλέπουμε ότι υπάρχει λίγο παιχνίδι με την κερκίδα. Αν ήταν μια σοβαρή πρόταση πρώτα θα δινόταν στις πλευρές”. Σε ερώτηση στα αγγλικά αν θα ακολουθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που έκανε το πρώτο βήμα, ο Τούρκος Υπουργός είπε αστειευόμενος: “Τί βήμα; Βήμα με τα πόδια; Βήμα μπροστά ή πίσω;”  Πρόσθεσε ότι δεν έχει δει τίποτα αλλά διάβασε εν συντομία γιατί είχε διαρρεύσει στον Τύπο. “Πρώτα από όλα διαρρέοντας την στον Τύπο πριν να δοθεί στις πλευρές δεν είναι σοβαρός τρόπος ή σοβαρή συμπεριφορά. Είναι ανειλικρινές. Είναι κατά κάποιο τρόπο λαϊκισμός. Χρειάζεται να είμαστε πιο σοβαροί”. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι για εκείνους το περιεχόμενο έχει σημασία, “Γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι είναι κάτι καινούριο αλλά στο τέλος όταν το διαβάσεις δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό”, ανέφερε. 

Η πρότασή μας είναι απόλυτα σοβαρή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 
«Η πρότασή μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει το αδιέξοδο, να δημιουργήσει προοπτικές. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν εύλογες ανησυχίες των Ε/κ και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι ίδιοι πρέπει να λύσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προβαίνοντας τελευταίος σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και αρκετή ώρα μετά το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.

 

Η πρότασή του, είπε, στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα αλλά είναι εν των ων ουκ άνευ για την ε/κ κοινότητα. «Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τ/κ. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ δεν συνάδουν με κοινούς στόχους».

 

Δικός μας στόχος, ανέφερε, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους. «Και για κάποιους άλλους, με βάση το δικό τους δίκαιο».Ρωτήθηκε στη συνέχεια από Τ/κ και Τούρκους δημοσιογράφους να κάνει μια δήλωση στα αγγλικά όπου επανέλαβε την αρχική του δήλωση στα ελληνικά. «Έκανα μια πρόταση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να σημειωθεί πρόοδος. Μια πρόταση που θα συναντά τις ανησυχίες των Τ/κ και την ίδια ώρα δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες της δικής μου κοινότητας».

Ερωτηθείς εάν απορρίφθηκε η πρότασή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τις απαντήσεις μπορεί να συναχθεί το αποτέλεσμα αν έγινε αποδεκτή ή απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς εάν έθεσαν «αυτοί πρόταση», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

 

Κοτζιάς: Ελπίζω με τη βοήθεια του σοφού ΓΓ να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις

Η διαπραγμάτευση δεν έχει προχωρήσει ως θα έπρεπε, έχει χαθεί πολύς χρόνος, και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έλθουν οι Πρωθυπουργοί, δήλωσε μετά την χθεσινοβραδινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας την ελπίδα “αύριο και με τη βοήθεια του σοφού ΓΓ του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις”.Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη από την τουρκική πλευρά για αλλαγή στάσης, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: “Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει”.

Κληθείς να πει αν υπήρξε αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κοτζιάς είπε πως “καταλαβαίνω ότι ετοιμάζει η κυπριακή πλευρά ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων” το οποίο και θα δώσει. “`Εχουμε κάνει και εμείς ένα καλό κείμενο νομίζω γιατί πρέπει να καταργηθούν οι Συνθήκες Συμμαχίας και η Συνθήκη Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ)  `Ειντε στον ΓΓ”, ανέφερε.”Οπως διαπίστωσαν οι περισσότεροι των Υπουργών δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. `Εχει χαθεί πολύς χρόνος και αυτό εξηγεί γιατί δεν θα έλθουν οι Πρωθυπουργοί”, είπε ο κ. Κοτζιάς.

`Οπως θα είδατε, πρόσθεσε, “κάποιοι θέλανε να πιέσουν να έλθουν οι Πρωθυπουργοί χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις και επικράτησε η λογική και η ορθότητα. Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα, και πώς αυτά θα φύγουν, και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται πολύς χρόνος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού ΓΓ του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις”, κατέληξε.Ακιντζί: Ελπίζω η πρόταση της ε/κ πλευράς να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου 

Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς μπορεί να ονομάζεται ‘νέα’ αλλά δεν περιέχει σημαντικά ανοίγματα, υποστήριξε ο κατοχικος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά τη συνάντηση της Τετάρτης το βράδυ, στο Κραν Μοντάνα κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε νέα πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κατοχικος ηγέτης είπε ότι η πρώτη τους αντίδραση είναι ότι δεν περιέχει προσεγγίσεις που να οδηγούν σε αποτέλεσμα, ωστόσο ανέφερε ότι άρχισε μια κινητικότητα τώρα με την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ και αυτό είναι καλό. Ευχήθηκε η πρόταση να μην έγινε για τα μάτια του κόσμου και αύριο να αναπτυχθούν στοιχεία που να βελτιώσουν το περιεχόμενό της, σημείωσε. Όπως είπε, ο στόχος δεν είναι το παιχνίδι με την κερκίδα, προσθέτοντας ότι θα την μελετήσουν λεπτομερώς. Ωστόσο, στη συνέχεια στα αγγλικά είπε ότι η πρόταση έγινε για τα μάτια του κόσμου. Εξέφρασε δε λύπη για τη διαρροή στον Τύπο του εγγράφου πριν ακόμη το πάρουν οι ίδιοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Συγκεκριμένα, ο Τ/κ ηγέτης αναχωρώντας από τη Διάσκεψη για την Κύπρο ρώτησε τους δημοσιογράφους στα τουρκικά: “Πώς είσαστε;” και η απάντηση που πήρε ήταν: ‘Είμαστε κουρασμένοι”. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “Είμαστε και εμείς κουρασμένοι”. Στη συνέχεια ανέφερε ότι “σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, όπως γνωρίζετε έρχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ για δεύτερη φορά, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη. Είχε καταθέσει ένα πλαίσιο όταν είχε έρθει την πρώτη φορά. Ελπίζω να συνεχιστεί η εντατική εργασία πάνω σε αυτό το πλαίσιο σήμερα. Έτσι φαίνεται. Θα υπάρξουν διμερείς επαφές, πενταμερείς επαφές. Θα υπάρξουν και ξεχωριστές συναντήσεις. Επομένως σήμερα μας περιμένει μια μέρα που θα είναι πολύ γεμάτη και εποικοδομητική, όπως ελπίζουμε. Για όλη την Κύπρο, τους Τ/κ, τους Ε/κ και εκείνους που ζουν στην Κύπρο ελπίζουμε ότι η σημερινή μέρα θα είναι εποικοδομητική”.Έιντε: Προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο με την αυριανή επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ 

Προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο με την αυριανή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ύστερα από την ολοκλήρωση της  χθεσινής απογευματινής συνόδου της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.«Ο ΓΓ έρχεται αύριο. Προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του και τώρα συζητούμε το πώς προετοιμαζόμαστε για αυτό», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνεχείς προετοιμασίες απόψε και νωρίς αύριο το πρωί και η συζήτηση θα συνεχιστεί γύρω στις 11 (ώρα Ελβετίας) ή λίγο πριν τις 11 πμ με την άφιξη του κ. Γκουτέρες.
Είπε επίσης ότι συμφώνησαν όλοι να μην προβαίνουν σε δηλώσεις επί της διαδικασίας.Ερωτηθείς από δημοσιογράφος για το πόσο ακόμα θα παραμείνουν στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Έιντε είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση σε αυτό πριν από το βράδυ.

[ad_2]
Source link

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close